gender reveal cupcake
Bakken,  Recepten

Gender reveal cupcakes

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: een gender reveal feestje waarbij het geslacht van de baby bekend wordt gemaakt aan vrienden en familie. Ik dacht bij mezelf: ‘Hoe leuk is het om zelf gender reveal cupcakes te maken?!’ dus ik ben aan de slag gegaan met een basis cupcake recept met vanille botercrème. De botercrème mocht van mij wel wat extra’s hebben, dus heb ik gestampte muisjes gebruikt in plaats van poedersuiker. Mijn tip: gebruik gewoon poedersuiker! Je proeft de anijs niet echt terug in de botercrème en daarnaast krijgt het ook een wat donkerdere kleur.

De kleur van het geslacht zit binnenin de cupcake, zodat je deze nog niet ziet wanneer de cupcakes op tafel komen. Ik heb de cupcakes op twee manieren gevuld: met roze (of blauwe) muisjes en met gekleurde (roze of blauwe) botercrème. De variant met muisjes is een soort piñata cupcake waar iets uit komt ‘vallen’ zodra je een hap neemt, een extra verrassingseffect! Binnenkort deel ik het recept voor deze super leuke én lekkere gender reveal cupcakes.

Recept

Ingrediënten

Cupcakes

  • 185 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 200 gr kristalsuiker
  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • ½ tl vanille extract
  • 125 gr zure room

Botercrème van Laura’s Bakery

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Extra

  • Roze of blauwe muisjes
  • Roze of blauwe kleurstof

Bereiding

Cupcakes:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef 185 gr zelfrijzend bakmeel boven een beslagkom. Voeg 200 gr kristalsuiker, 150 gr boter (op kamertemperatuur), 2 eieren, ½ tl vanille extract en 125 gr zure room toe. Mix met een mixer tot een glad beslag, doe dit niet te lang. Doe de papieren cupcakevormpjes in het cupcakeblik. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes. Bak ze in 20-25 minuten af en laat de cupcakes afkoelen op een rooster. Zorg ervoor dat de cupcakes helemaal afgekoeld zijn wanneer je ze af gaat maken.

Botercrème

Maak ondertussen de botercrème. Dit is het recept van Laura’s Bakery. Doe 240 ml melk in een steelpannetje en zeef hier 45 gr bloem boven. Klop met een garde de bloem door de melk tot een glad mengsel. Zet het pannetje op het vuur en breng rustig aan de kook, blijf doorroeren. Zet het vuur lager zodra het vuur kookt. Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Giet het mengsel in een kom of schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zitten er klontjes in het mengsel? Zeef het dan even. Terwijl het mengsel afkoelt klop je in een andere kom de boter luchtig, voeg deel bij deel de poedersuiker en het vanille extract toe tot alles is opgenomen. Als het bloemmengsel is afgekoeld voeg je het toe aan het botermengsel. Klop nog ong. vijf minuten goed door. Laat je botercrème ong. 30 minuten afkoelen in de koelkast voor gebruik.

Cupcakes afmaken

Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld haal je er een stukje uit wat je gaat vullen met gekleurd botercrème of met roze of blauwe muisjes. Je kunt hierin ook afwisselen. Je kunt dit gat zo groot maken als je wilt, maar zorg ervoor dat de zijkant en onderkant intact blijft. Haal de botercrème uit de koelkast en kleur 1/3 deel blauw of roze. Vul de cupcakes hiermee. Gebruik de witte botercrème om toeven op de cupcakes te spuiten. Versier de cupcakes met roze en blauwe muisjes zodat het nog niet duidelijk is welk geslacht de baby heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.