citroen boterkoek
Bakken,  Recepten

Citroen boterkoek

Deze boterkoek met frisse citroenrasp er doorheen is heerlijk! Waar ik de boterkoek ook mee naartoe neem, hij wordt altijd goed ontvangen. Veel mensen vinden het frisse zuurtje van de citroen er doorheen echt een groot verschil! En, zelfgemaakte boterkoek is natuurlijk altijd lekkerder dan uit de winkel.

TIP! Gebruik goede roomboter! De boterkoek bestaat voor een heel groot deel uit roomboter, dus hoe beter de roomboter, des te beter de smaak.

citroen boterkoek

IngrediΓ«nten

Voor het deeg

  • 375 gr patentbloem
  • 325 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • Rasp van 2 citroenen

Afwerking

  • 1 ei

Verder nodig: bakpapier en een vierkante vorm van 20 bij 20 cm.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 Β°C. Bekleed een vierkante vorm van 20 bij 20 cm met bakpapier, het is handig om de bakpapier over de rand te laten vallen zodat je de boterkoek na het bakken geheel uit de vorm kan tillen.

Voeg de patentbloem, roomboter, kristalsuiker, bruine suiker, citroenrasp en het snufje zout samen in een kom en kneed tot een samenhangend deeg.Β Druk het deeg plat in de vorm met een lepel of natte handen. Klop een eitje los en bestrijk het deeg met het ei. Voor een echte boterkoek look maak je met een vork een ruitjesmotief in het deeg.

Bak de boterkoek 35 – 45 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen. Laat de boterkoek helemaal afkoelen, dan smaakt ‘ie het lekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.