Carrot cake met limoen cheesecake frosting en gesuikerde cranberries
Bakken,  Recepten

Carrot cake met limoen creamcheese frosting en gesuikerde cranberries

Sinds november werk ik bij Smulweb waar ik het erg naar mijn zin heb. Het voordeel van in november beginnen, is dat je alles feestjes met Kerst ook meemaakt. Met de kerstborrel hebben we heerlijk gegeten bij Tollius in Amersfoort, maar voordat we gingen eten startte we met een foodstyling en -fotografie workshop. Omdat ik graag bak kreeg ik de eer een taart te verzorgen voor de workshop – en naderhand natuurlijk op te eten. Het werd een -hou je vast- drielaagse carrot cake met limoen creamcheese frosting en gesuikerde cranberries. De taart ziet er super feestelijk uit en kun je makkelijk op tafel zetten met Kerst of een ander feestje. Ook de foodstyling en -fotografieworkshop was erg leuk, met als resultaat de foto’s in deze post!

Benodigdheden:

Carrot cake:
350 ml zonnebloem olie
6 eieren
300 gram suiker
500 gram geraspte wortel
500 gram bloem
2 el speculaaskruiden
2 tl baking soda
2 tl bakpoeder
Snuf zout
100 gram walnoten

Cream cheese frosting:
400 gram roomkaas monchou
150 gram ongezouten roomboter
200 gram poedersuiker
Rasp van 2 limoen

Witte chocolade ganache:
150 gram witte chocolade
50 gr slagroom
Rode kleurstof

Gesuikerde cranberry’s:
100 gr cranberry’s
50 gr fijne kristalsuiker

Zo maak je het:

Bereiding carrot cake:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Voor dit recept heb ik 3x een ronde bakvorm van 20 cm gebruikt. Dek de bakvorm af met bakpapier of vet je bakvorm goed in.
Haal alle ingrediënten voor de cream cheese frosting alvast uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Mix in een grote beslagkom de zonnebloemolie samen met het suiker tot een egaal beslag. 
Mix de eieren één voor één door het beslag tot de eieren helemaal zijn opgenomen.
Rasp de wortel fijn en voeg toe aan het beslag. 
Voeg alle droge ingrediënten (walnoten uitgezonderd) toe aan het beslag en schep door elkaar met een spatel. Hierdoor behoud je de luchtigheid in het beslag.
Breek de walnoten en voeg deze toe aan het beslag, hou er eventueel een aantal over voor de garnering.
Verdeel het beslag over drie bakvormen of bak de carrot cake om en om als je niet genoeg bakvormen hebt. De carrot cake moet circa 20-30 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de cakes afkoelen voordat je de taart gaat stapelen.

Bereiding cream cheese frosting:
Pak een nieuwe beslagkom en mix de boter samen met de roomkaas en limoenrasp. Mix rustig tot een egaal beslag is. De boter heeft wat tijd nodig om zacht te worden.
Zet de mixer op medium snelheid en voeg de poedersuiker in delen toe tot het is opgenomen door het beslag. Wil je meer limoensmaak? Voeg nog wat citroensap toe.
Je cream cheese frosting is klaar. 

Opbouwen taart:
Pak je carrot cakes en creamcheese frosting. Mochten je cakes een bultje hebben, snij deze dan even bij. 
Leg de eerste cake op een taartstandaard of houten plank, smeer hier frosting op. Doe hetzelfde met de tweede en derde laag. 
Gebruik de rest van de frosting om de taart helemaal af te smeren aan de buitenkant. Dit kan met een paletmes of met een schraper. Zet de taart in de koelkast om af te laten koelen. 

Bereiding ganache:
Smelt de witte chocolade samen met de room, au bain-marie. Meng deze samen met de rode kleurstof tot een mooie ganache. Laat de ganache afkoelen tot lichaamstemperatuur voor gebruik. 
Maak een mooie drip op de afgesmeerde taart. Als je ganache te dun is loopt de drip helemaal door naar beneden, dus zorg dat je ganache wat dikker is. Je kunt de drip aanbrengen met een theelepel. 

Bereiding gesuikerde cranberry’s:
Gebruik je bevroren cranberry’s, laat deze dan eerst ontdooien. 
Rol de cranberry’s door de fijne suiker en versier de taart ermee.

Carrot cake met limoen creamcheese frosting en gesuikerde cranberries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.